НАП кани земеделските организации на среща по отношение на новата наредба

 

С влизането на новата наредба, определяща условията за контрол на стоки с висок фискален риск, стартираха и усложненията в бранша. Категориите храни, които влизат в списъка са: месо, млечни продукти, плодове, зеленчуци и други.

Земеделци от цялата страна продължават да недоволстват от тежките административни изисквания, които им налага наредбата на финансовото министерство за контрол върху стоките с висок фискален риск, приета за значително изсветляване на сектора. Наредбата влезе в сила от началото на годината, но заради редица проблеми в практическото ѝ приложение Националната агенция по приходите покани засегнатите браншови организации на среща на 10 януари, съобщи Българското национално радио.

Наредбата определя голяма част от земеделската продукция като стока с висок фискален риск и изисква задължителното предварително деклариране на данни за превозите на тези стоки. Според изискванията при всеки превоз трябва да се обявят предварително в НАП превозвачът, както и превозваната стока по вид, количество, цена, дата, място на разтоварване и предназначение на стоката. Това обаче постави пред редица фермери трудноизпълними задачи и те все още нямат отговор какви санкции ще понесат, ако са обявили например, че карат череши на голяма търговска верига, но получателят се забави с разтоварването или върне част от стоката заради проблем с качеството.

„Нашето настояване е пресните зеленчуци и плодове, които са родно производство, да бъдат извадени от този списък. Това ние заявихме пред Министерството на земеделието преди повече от 2 месеца, все още нямаме отговор. Преди празниците пуснахме писмо с молба за среща с премиера и Министерството на финансите“, призна Мариана Милтенова.

Булгап ЕООД


Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/hwpun9vl/public_html/wp-content/themes/avantage/views/prev_next.php on line 10
предишен
GLOBALG.A.P. IFA версия 6

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/hwpun9vl/public_html/wp-content/themes/avantage/views/prev_next.php on line 36
следващ
Държавните помощи ще важат до края на 2029 г., производителите ще могат да разчитат на тях
Карта
ул. „Любен Каравелов“ 74, ет. 2 ап. 8, 1142 Център, София
Социални мрежи
Контакти
Карта
ул. „Любен Каравелов“ 74, ет. 2 ап. 8, 1142 Център, София
Социални мрежи
bg_BGBG