NRA invites agricultural organisations to a meeting on the new regulation

 

С влизането на новата наредба, определяща условията за контрол на стоки с висок фискален риск, стартираха и усложненията в бранша. Категориите храни, които влизат в списъка са: месо, млечни продукти, плодове, зеленчуци и други.

Земеделци от цялата страна продължават да недоволстват от тежките административни изисквания, които им налага наредбата на финансовото министерство за контрол върху стоките с висок фискален риск, приета за значително изсветляване на сектора. Наредбата влезе в сила от началото на годината, но заради редица проблеми в практическото ѝ приложение Националната агенция по приходите покани засегнатите браншови организации на среща на 10 януари, съобщи Българското национално радио.

Наредбата определя голяма част от земеделската продукция като стока с висок фискален риск и изисква задължителното предварително деклариране на данни за превозите на тези стоки. Според изискванията при всеки превоз трябва да се обявят предварително в НАП превозвачът, както и превозваната стока по вид, количество, цена, дата, място на разтоварване и предназначение на стоката. Това обаче постави пред редица фермери трудноизпълними задачи и те все още нямат отговор какви санкции ще понесат, ако са обявили например, че карат череши на голяма търговска верига, но получателят се забави с разтоварването или върне част от стоката заради проблем с качеството.

„Нашето настояване е пресните зеленчуци и плодове, които са родно производство, да бъдат извадени от този списък. Това ние заявихме пред Министерството на земеделието преди повече от 2 месеца, все още нямаме отговор. Преди празниците пуснахме писмо с молба за среща с премиера и Министерството на финансите“, призна Мариана Милтенова.

Булгап ЕООД


Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/hwpun9vl/public_html/wp-content/themes/avantage/views/prev_next.php on line 10
previous
GLOBALG.A.P. IFA version 6

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/hwpun9vl/public_html/wp-content/themes/avantage/views/prev_next.php on line 36
следващ
Government aid will be valid until the end of 2029, producers will be able to rely on it
Map
74 Lyuben Karavelov St., fl. 2, ap. 8, 1142 Sofia
Social media
Contact
Map
74 Lyuben Karavelov St., fl. 2, ap. 8, 1142 Sofia
Social media

Copyright by BoldThemes. All rights reserved.

Copyright by BoldThemes. All rights reserved.

en_USEN